Uitbuiting C&A en H&M: bedrijven moeten verantwoordelijkheid nemen
De Schone Kleren Campagne vindt het erg goed dat er zoveel aandacht is voor deze misstanden, maar vindt het ook belangrijk dat de verantwoordelijkheid van de kledingmerken niet uit het oog wordt verloren. Zij hebben nu namelijk aangegeven dat ze hun orders bij de fabriek zullen stopzetten. En daar hebben de meiden niks aan: ze raken hun inkomen alleen maar kwijt.
De Schone Kleren Campagne vraagt C&A en H&M om dit voornemen te herzien: niet weggaan uit de fabriek, maar samen met de kledingmerken, het management en de arbeiders een verbeterplan maken zodat de omstandigheden in de fabriek worden aangepakt. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat we dit soort schrikbarende verhalen in de toekomst niet meer in de krant hoeven lezen: niet omdat bedrijven uit zulke fabrieken vertrekken, maar omdat de problemen zijn opgelost.
Hierover hebben we een ingezonden brief aan de Volkskrant gestuurd – de krant waarin de reportages over de zogenaamde KPR Mill-fabriek voor het eerst verschenen.
De Volkskrant-artikelen zelf kun je hier vinden:
- Indiase textielarbeidsters uitgebuit voor C&A en H&M (voorpagina, 3 september 2010)
- Gevangen tussen fabrieksmuren voor bruidsschat (Economie, 4 september 2010)
- Betaalde inspecteur is niet te kritisch (Economie, 6 september 2010)
- Een ingezonden brief van de Schone Kleren Campagne (Volkskrant, 8 september 2010)
- Een column van hoogleraar Evelien Tonkens (Volkskrant, 8 september 2010)
- "Liever stille democratie dan getoeter" (Volkskrant, 14 september 2010) en het gerelateerde "Naaisters Cambodia in staking" (Volkskrant, 14 september 2010)
Meer informatie, inclusief het rapport van de European Coalition for Corporate Justice waarin deze case is opgenomen en de reacties van H&M en C&A, kun je vinden op de website van SOMO.
Naar aanleiding van deze artikelen is de Schone Kleren Campagne door verschillende media geïnterviewd (o.a. Wereldomroep) en Opzij) en zijn er op 6 september door zowel ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP als CDA Kamervragen gesteld aan de Minister van Economische Zaken.
Ingezonden brief aan de Volkskrant (6 september 2010)
Geachte redactie,
Afgelopen vrijdag (3 september) opende de Volkskrant met een pagina-groot stuk over uitbuiting in een Indiase fabriek die voor H&M en C&A produceert. Op zaterdag volgde een achtergrond-artikel, maandag een analyse over falende controles in fabrieken. De Schone Kleren Campagne, een organisatie die zich wereldwijd inzet voor betere arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie, juicht van harte toe dat de Volkskrant hier zo uitgebreid aandacht aan besteedt: hoe meer mensen op de hoogte zijn van de misstanden, hoe beter.
De problemen die worden beschreven zijn natuurlijk niet nieuw. Wij komen ze in onze onderzoeken veelvuldig tegen, en vragen bedrijven keer op keer om hun verantwoordelijkheid te nemen en de problemen aan te pakken. En juist dit essentiële aspect is in de reeks onderbelicht. Zowel H&M als C&A zeggen dat ze stoppen met de productie in deze fabriek. Stoere praat, maar ontzettend ondoordacht. Want wat gebeurt er met de meiden in de fabriek als de kledingmerken hun orders annuleren? Ze raken hun baan kwijt, en de arbeidsters die als kritisch te boek staan moeten misschien vrezen voor erger. Bedrijven weten best dat het verbreken van de relatie met de fabriek niet de oplossing is. En dat de situatie in andere fabrieken waar ze hun kleding laten maken vaak niet veel beter is. Helaas wordt nu de suggestie gewekt dat bedrijven zich verantwoordelijk opstellen door geen orders meer te plaatsen.
De Schone Kleren Campagne pleit voor een structurele aanpak van misstanden in de kledingindustrie. Bedrijven moeten arbeiders centraal stellen bij controles: zij weten immers wat er mis is op de werkvloer, en wat er verbeterd moet worden. Ook moeten arbeiders hun verhaal kunnen vertellen aan lokale teams die ze vertrouwen, zodat ze zich durven uitspreken over schendingen van hun rechten. Het is hiervoor belangrijk dat er wordt samengewerkt met andere bedrijven (ze zitten immers allemaal in dezelfde fabriek), vakbonden en maatschappelijke organisaties, bijvoorbeeld via een initiatief als de Fair Wear Foundation. Dit vergt een langere adem en is wat minder simpel dan wat veel bedrijven graag zouden doen. De Volkskrant had de bedrijven beter kunnen uitdagen, in plaats van een platform te bieden voor 'oplossingen' waar de fabrieksarbeidsters uiteindelijk de dupe van worden.
Marieke Eyskoot
Femke de Vries
Schone Kleren Campagne