Verbijstering na serie ongevallen in Bengaalse kledingfabrieken

gepubliceerd 26-02-2006 23:00, Laatste wijziging: 10-01-2012 13:17
Honderden arbeiders zijn de afgelopen week om het leven gekomen of gewond geraakt bij een serie ongevallen in de Bengaalse kleding- en textielindustrie. Dit berichten plaatselijke en internationale bronnen en Bengaalse vakbonden.

”Het is hartverscheurend dat jaar na jaar talloze vrouwen en mannen omkomen bij het maken van kleding voor de westerse consument” zegt Christa de Bruin van de Schone Kleren Campagne, een internationaal netwerk dat al jaren probeert de aandacht te vestigen op de gevaarlijke arbeidsomstandigheden in de Bengaalse kledingindustrie.

“De gebeurtenissen van de afgelopen dagen tonen glashelder het onvermogen van de kledingsector aan om kledingarbeiders een veilige werkplek te garanderen. We roepen alle betrokkenen op om hun verantwoordelijkheid te nemen en aan deze zinloze verspilling van levens een eind te maken.”

De golf van tragedies begon donderdag 23 februari in de havenstad Chittagong toen een brand, mogelijk veroorzaakt door kortsluiting, de vier verdiepingen tellende fabriek van KTS Textile Industry in as legde. De eerste berichten spraken van 54 doden en 64 gewonden. Andere bronnen schatten het aantal doden op enkele honderden. De tragedie is volgens plaatselijke arbeidsrechtenactivisten de zwaarste die Bangladesh ooit trof. Ongeveer duizend arbeiders zouden in de fabriek aanwezig zijn geweest toen het vuur om zeven uur ’s avonds uitbrak. Volgens de arbeiders waren de uitgangen afgesloten. In 2005 werden twee elektriciens in dezelfde fabriek geëlektrocuteerd. De plaatselijke autoriteiten hebben inmiddels drie andere fabrieken op het terrein (Vintex Fashion, Cardinal Fashion en Arena Fashion) gesloten wegens illegale verbouw en gebrekkige veiligheidsmaatregelen. De situatie werd levensbedreigend geacht voor de 6000 hier werkzame arbeiders.

Twee dagen na de brand bij KTS lieten ten minste 19 arbeiders het leven en raakten ten minste 50 arbeiders gewond toen een vijf verdiepingen tellende fabriek in de hoofdstad Dhaka instortte. Het gebouw ‘Phoenix’ in de industriezone Tejgaon bezweek tijdens de illegale verbouw van de bovenste verdiepingen tot een privé-ziekenhuis. Op de bovenste etages waren op dat moment nog kantoren en fabrieken, waaronder een kledingfabriek gevestigd. Honderdvijftig bouwvakkers en een onbekend aantal kledingarbeiders waren zaterdagmorgen aanwezig toen het gebouw instortte. Reddingswerkers, voorzien van een gebrekkige uitrusting, zoeken naar de vele slachtoffers die onder het puin bedolven liggen.

Tijdens een demonstratie van honderden arbeidsrechtenactivisten in Dhaka op zaterdag werd compensatie voor de slachtoffers en vervolging van de fabriekseigenaren geëist. De politie zegt een opsporingsbevel te hebben uitgevaardigd voor Deen Mohammed, eigenaar van de fabriek en voorzitter van de City Bank Bangladesh. Phoenix Garments exporteert vooral kleding naar Europa.

Dezelfde dag raakten in Chittagong 57 kledingarbeiders van de Imam Group of Industries gewond in het gedrang dat ontstond nadat een transformator explodeerde en ontbrandde. De arbeiders moesten door een smalle uitgang het gebouw verlaten. Vier van hen verkeren in kritieke toestand. In het gebouw waren naar verluidt de bedrijven Moon Fashion Limited, Imam Fashion, Moon Textile, Leading Fashion en Bimon Inda garment factories gevestigd.

De Schone Kleren Campagne is van menig dat plaatselijke en internationale betrokkenen in reactie op de tragedies het volgende moeten ondernemen:

  • steun aan adequaat reddingswerk en financiële compensatie voor de gewonden en de families van de doden
  • uitputtend, onafhankelijk en transparant onderzoek naar de genoemde incidenten
  • het treffen van onmiddellijke maatregelen om vergelijkbare tragedies te voorkomen