Nieuws

gepubliceerd 15-08-2012 09:30, Laatste wijziging: 11-09-2017 17:51
Toekomst Bangladesh Transitie Akkoord onzeker

Toekomst Bangladesh Transitie Akkoord onzeker

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 15-11-2018 22:03

Na de Rana Plaza ramp werd in mei 2013 het Bangladesh Veiligheidsakkoord getekend, een juridisch bindende overeenkomst tussen vakbonden en kledingbedrijven voor vijf jaar. Toen in mei 2018 dit Akkoord afliep was 85% van de geïdentificeerde problemen opgelost, maar in een groot deel van de fabrieken was er nog steeds veel te doen op het gebied van veiligheid zoals het aanbrengen van brandveiligheidsmaatregelen en het zorg dragen voor voldoende nooduitgangen.

Toekomst Bangladesh Transitie Akkoord onzeker - Lees verder...

UNIQLO weigert ontslagvergoeding en achterstallig loon van 2000 ontslagen arbeiders te betalen!

UNIQLO weigert ontslagvergoeding en achterstallig loon van 2000 ontslagen arbeiders te betalen!

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 09-10-2018 14:20

Vandaag opent UNIQLO voor het eerst haar deuren in Nederland. Ze zijn een van de snelst groeiende winkelketens van de wereld en hun CEO is de tweede rijkste man van Japan. In 2014 trok UNIQLO als grootste inkoper plotseling haar orders terug uit de Jaba Garmindo fabriek in Indonesië met als gevolg dat de fabriek in april 2015 haar deuren sloot door faillissement. Hierdoor stonden 2000 kledingarbeidsters ineens op straat zonder baan en toekomst. De vrouwen van de fabriek strijden met de support van Schone Kleren Campagne al drie jaar voor hun rechten. Ze willen hun onbetaalde salaris en hun ontslagvergoeding van 5.5 miljoen dollar, een schijntje voor het Japanse mega merk. Maar UNIQLO weigert de arbeiders te ontmoeten.

UNIQLO weigert ontslagvergoeding en achterstallig loon van 2000 ontslagen arbeiders te betalen! - Lees verder...

Hongerlonen en schendingen van arbeidsrechten in H&M’s productieketen

Hongerlonen en schendingen van arbeidsrechten in H&M’s productieketen

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 24-09-2018 08:34

Uit recent onderzoek blijkt dat veel arbeidsters die kleding maken voor H&M onder de armoedegrens leven; ondanks de belofte van H&M’s om arbeidsters in de meest strategische toeleveranciers vanf 2018 een leefbaar loon te betalen. In mei dit jaar lanceerde Schone Kleren Campagne de “Turn Around, H&M!” campagne toen bleek dat H&M haar belofte niet kon waarmaken.

Hongerlonen en schendingen van arbeidsrechten in H&M’s productieketen - Lees verder...

Kledingmerken spreken zich uit voor een leefbaar loon in Bangladesh

Kledingmerken spreken zich uit voor een leefbaar loon in Bangladesh

door tara Laatste wijziging: 29-08-2018 13:28

Op woensdag 29 augustus komt de Bengaalse Minimum Wage Board bij elkaar om een nieuw wettelijk minimum loon te bepalen voor arbeidsters in de Bengaalse kledingindustrie. Voorafgaand aan het overleg heeft Schone Kleren Campagne druk uitgeoefend op kledingmerken om hen dringend te verzoeken de eisen van arbeidsters publiekelijk te steunen. De eisen van arbeidsters omvatten onder andere een verhoging van het minimumloon naar 16.000 taka, een wettelijk vastgelegd kader waarin loonschalen, promotie en andere sociale voorzieningen worden bepaald. Inditex - het moederbedrijf van o.a. Zara, Bershka en Pull & Bear - heeft als eerst publiekelijk steun uitgesproken voor de eis van kledingarbeidsters. 11 Nederlandse merken, waaronder CoolCat, WE, G-star en Zeeman, schreven gezamenlijk een brief aan de Bengaalse overheid.

Kledingmerken spreken zich uit voor een leefbaar loon in Bangladesh - Lees verder...

Kiest Minister Kaag voor het voortbouwen op de winsten van het Bangladesh Akkoord?

Kiest Minister Kaag voor het voortbouwen op de winsten van het Bangladesh Akkoord?

door tara Laatste wijziging: 20-06-2018 09:50

Vandaag mag Schone Kleren Campagne in de tweede kamer een reactie geven op de beleidsnotitie van Minister Kaag die zij een maand geleden presenteerde. We zijn blij met de inzet van de minister op duurzamere waardeketens en dat zij zeer terecht kiest voor prioriteiten als leefbaar loon, kinderarbeid en vrouwenrechten. Toch maken we ons wel zorgen over de manier van uitvoering en de keuzes de ze moet gaan maken.

Kiest Minister Kaag voor het voortbouwen op de winsten van het Bangladesh Akkoord? - Lees verder...

2018 Akkoord van start maar IKEA weigert haar textielarbeiders een veilige werkplek te geven

2018 Akkoord van start maar IKEA weigert haar textielarbeiders een veilige werkplek te geven

door tara Laatste wijziging: 01-06-2018 13:00

Vandaag, 1 juni, treedt het 2018 Akkoord in werking. Een baanbrekend initiatief dat werkt aan het veiliger maken van Bengaalse kleding- en textielfabrieken. 175 bedrijven staan onder het Akkoord. IKEA, een van de grootste bedrijven ter wereld, weigert het Akkoord te tekenen en laat haar arbeiders daarmee onder risicovolle omstandigheden werken. Daarbij profiteert het merk van de inspanningen van concurrenten. Twee van de vijf fabrieken waar IKEA haar producten laat maken vallen wel onder het Akkoord maar dit komt door de investeringen van andere bedrijven.

2018 Akkoord van start maar IKEA weigert haar textielarbeiders een veilige werkplek te geven - Lees verder...