Nieuws
Radar gekeken? Lees hier wat jij kunt doen
Als je denkt aan lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden dan denk je al snel aan fabrieken in Bangladesh of China. Maar ook dichter bij huis werken arbeiders voor een hongerloon. Veel mensen denken dat als er "made in Europe" op een product staat, het dan wel goed zit met de arbeidsomstandigheden. Dit is helaas niet het geval.
Fabrieksexplosie in Bangladesh toont noodzaak aan tot inspecties van boilers
Op maandag 3 juli kwamen tenminste 10 kledingarbeiders om en raakten tientallen gewond als gevolg van een boiler explosie in de Multifabs Ltd. fabriek in Bangladesh. De explosie toont het gevaar aan van slecht onderhouden en ongecontroleerde boilers in de kledingindustrie.
Schone Kleren Campagne eist meer transparantie van kledingmerken
Hongerlonen, instortende fabrieken, kinderarbeid. Dagelijks worden mensenrechten geschonden in de wereldwijde kledingindustrie. Wil je hier als consument iets aan doen dan stuit je op onverifieerbare claims van bedrijven. Kledingmerken zijn niet open over waar en onder welke omstandigheden zij produceren. Vandaag publiceert Schone Kleren Campagne haar advies aan bedrijven en politiek waarin zij onder andere pleit voor traceerbare labels in kleding, openbare lijsten van productielocaties en publieke rapportage.
Veiligheidsakkoord voor Bangladesh verlengd
Kledingmerken, retailers, vakbonden en maatschappelijke organisaties tekenen voor verlenging van het baanbrekende Bangladesh akkoord. Gisteren zetten onder andere H&M, Zara, C&A en Primark al een handtekening onder het nieuwe akkoord voor veiligheid van kledingfabrieken dat in 2018 in zal gaan. Hiermee committeren zij zich aan onafhankelijke inspecties en het verhelpen van veiligheidsrisico’s. Op deze manier gaan de eerdere investeringen gedaan onder het huidige Akkoord niet verloren en blijft de veiligheid van arbeiders gewaarborgd.
Pop-up sweatshop Den Haag: de successen
Hard werken, lange dagen en lage lonen. Om misstanden in de kledingindustrie zichtbaar te maken openden Schone Kleren Campagne en Mama Cash in mei 2017 een pop-up sweatshop midden in de grootste winkelstraat van Den Haag. Een week lang namen vrijwilligers, politici en bekende Nederlanders plaats achter naaimachines en werd het winkelend publiek geinformeerd.
Politici aan het werk in Bengaalse sweatshop
Eerder deze week openden we een sweatshop uit Bangladesh, in de binnenstad van Den Haag. Het ondermaatse naaiatelier draait op volle toeren. Vandaag is er een speciale shift gedraaid door Europarlementariërs Agnes Jongerius (PvdA) en Anne-Marie Mineur (SP) en Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA).