Nieuws

gepubliceerd 15-08-2012 09:30, Laatste wijziging: 11-09-2017 17:51
Reactie op hoorzitting over Bangladesh Akkoord

Reactie op hoorzitting over Bangladesh Akkoord

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 29-11-2018 11:19

Eerder deze maand ging het Bangladesh Veiligheidsakkoord in beroep tegen het verbod dat het Hooggerechtshof heeft uitgevaardigd tegen het Akkoord om nog langer vanuit Bangladesh te mogen opereren. Het Akkoord heeft een klein kantoor in Amsterdam en een groot kantoor met zo'n 250 werknemers in Bangladesh.

Reactie op hoorzitting over Bangladesh Akkoord - Lees verder...

Wederom groot risico op nieuwe dodelijke branden in Bangladesh, zes jaar na de dodelijke brand in de Tazreen kledingfabriek.

Wederom groot risico op nieuwe dodelijke branden in Bangladesh, zes jaar na de dodelijke brand in de Tazreen kledingfabriek.

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 26-11-2018 12:27

24 November was het precies zes jaar geleden dat de Tazreen fabriek afbrandde. 112 kledingarbeidsters kwamen hierbij om. Zij maakten kleding voor onder andere Walmart, C&A, El Corte Ingles en KiK. Met deze rampzalige dag in onze herinnering, dreigt Bangladesh weer terug te keren naar een situatie waarin kledingfabrieken onveilig zijn. Het verbod (restraining order) dat het Hooggerechtshof tegen het Bangladesh Akkoord heeft uitgeroepen wordt mogelijk van kracht op 30 november. In geval dat het lokale kantoor van het Akkoord het land moet verlaten heeft dit directe gevolgen voor de veiligheid van miljoenen arbeiders in de kledingindustrie.

Wederom groot risico op nieuwe dodelijke branden in Bangladesh, zes jaar na de dodelijke brand in de Tazreen kledingfabriek. - Lees verder...

Minister Kaag wil met H&M in gesprek over leefbaar loon

Minister Kaag wil met H&M in gesprek over leefbaar loon

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 22-11-2018 16:03

H&M kondigde precies 5 jaar geleden aan dat in 2018, 850.000 arbeidsters een ‘eerlijk leefbaar loon’ zouden ontvangen. Deze week wordt er wereldwijd actie gevoerd door Schone Kleren Campagne om H&M aan haar belofte te herinneren. H&M zegt hard te werken aan een leefbaar loon, maar dit is nog steeds niet zichtbaar op de loonstrookjes van arbeidsters. Daarbij is de belofte die in 2013 gedaan werd, verdwenen uit elke vorm van H&M’s communicatie. De oorspronkelijke documenten zijn van de website gehaald en ondanks de winst van €2.2 miljard, betaald H&M nog steeds geen leefbaar loon aan haar kledingarbeidsters.

Minister Kaag wil met H&M in gesprek over leefbaar loon - Lees verder...

Hoger minimumloon: slecht nieuws voor arbeiders?

Hoger minimumloon: slecht nieuws voor arbeiders?

door Christa de Bruin Laatste wijziging: 22-11-2018 11:06

Dit jaar is het minimumloon in Myanmar verhoogd. Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen en Action Labor Right schreven een artikel waarin de actuele en gevreesde ontwikkelingen rond de implementatie van het nieuwe minimumloon worden beschreven. Arbeiders in de kledingindustrie dreigen hier niet per se beter van te worden.

Hoger minimumloon: slecht nieuws voor arbeiders? - Lees verder...

Minister, Kamerleden en Europarlementariërs spreken steun uit voor behoud Bangladesh Akkoord

Minister, Kamerleden en Europarlementariërs spreken steun uit voor behoud Bangladesh Akkoord

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 22-11-2018 15:06

Nog twee weken te gaan totdat het Bangladesh Akkoord mogelijk niet meer vanuit Bangladesh mag opereren. Het Hooggerechtshof in Bangladesh heeft namelijk een verbod (restraining order) uitgeroepen tegen het Akkoord dat mogelijk van kracht wordt op 30 november. De overheid van Bangladesh kan voorkomen dat het Akkoord het land wordt uitgezet door bij het Hooggerechtshof steun te betuigen aan het beroep dat het Akkoord heeft aangetekend.

Minister, Kamerleden en Europarlementariërs spreken steun uit voor behoud Bangladesh Akkoord - Lees verder...

Schandelijk laag nieuw minimumloon aangekondigd in Bangladesh

Schandelijk laag nieuw minimumloon aangekondigd in Bangladesh

door Go de Roij van Zuijdewijn Laatste wijziging: 13-11-2018 13:55

De loonstrijd in Bangladesh gaat onverminderd door. Vakbonden organiseren acties om te protesteren tegen het nieuw aangekondigde minimumloon van 8,000 taka (80 EUR). Van dit bedrag kunnen arbeidsters niet rondkomen; vakbonden eisen het dubbele.

Schandelijk laag nieuw minimumloon aangekondigd in Bangladesh - Lees verder...