Ruim 25 jaar successen
Compensatieregeling slachtoffers Rana Plaza opgezet
Eind 2013 is er onder voorzitterschap van de ILO (een agentschap van de VN) een regeling opgesteld dat voorziet in een transparante aanpak om alle slachtoffers van de ergste ramp in de kledingindustrie ooit op een eerlijke manier te compenseren. Het Rana Plaza Arrangement voorziet in een uniforme aanpak voor vergoeding in overeenstemming met bestaande internationale normen. De regeling zorgt ervoor dat alle overlevenden en de families van de slachtoffers compensatie ontvangen voor het verlies van inkomsten en medische kosten, in totaal 40 miljoen dollar (meer dan 30 miljoen euro). De Schone Kleren Campagne roept alle merken die bij Rana Plaza betrokken warenop om zich publiekelijk te commiteren aan het compensatiefonds en ervoor te zorgen dat iedereen die een dierbare heeft verloren of zelf gewond is geraakt de compensatie krijgt waar zij recht op hebben.
175 kledingmerken tekenen voor veilige fabrieken in Bangladesh
In 2013 zette een groot aantal internationale kledingmerken hun handtekening onder het 'Bangladesh Fire and Safety Accord'. Dit baanbrekende akkoord moet zorgen voor structurele verbeteringen op het gebied van veiligheid in de levensgevaarlijke kledingfabrieken in Bangladesh. Het is een bindend contract tussen kledingmerken, internationale en Bengaalse vakbonden en NGOs zoals de Schone Kleren Campagne. Er vallen nu zo'n 1600 fabrieken onder het veiligheidsakkoord. Dit is een derde van de bijna 5000 fabrieken in het Zuid-Aziatische land.
Arbeiders Kingslandfabriek krijgen achterstallig loon
In 2013 kregen kledingarbeiders kregen na maanden van demonstraties voor de deuren van de gesloten Kingsland fabriek in Cambodja, eindelijk het achterstallige bedrag betaald waar zij recht op hadden. Dit werd uiteengezet in een historische overeenkomst met H&M en Walmart.
50.000 mensen ondertekenden de petitie voor een leefbaar loon
Tijdens de leefbaar loon campagne in 2012 riepen actievoerders, kledingarbeiders, vakbonden en consumenten samen internationale kledingmerken en regeringen op om ervoor te zorgen dat de grove onderbetaling in de kledingindustrie stopt.
Vijftien maanden lang werden er in vijftien Europese landen verschillende acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de hongerlonen in de kledingindustrie. Ruim 50.000 mensen tekenden deze petitie!
WE, G-Star, Armani en Versace stoppen met zandstralen
In 2010 lanceerde de Schone Kleren Campagne, samen met haar Europese zusjes, de succesvolle 'killer jeans' campagne om het zandstralen van jeans de wereld uit te helpen. Zandstralen geeft jeans een versleten look, maar kan dodelijk zijn voor de arbeiders. Via E-mail, Twitter, Facebook, maar ook websites als change.org werden diverse merken onder vuur genomen. H&M, Levi's en C&A namen het voortouw en ondersteunden de ban op zandstralen. Ook WE en G-Star gingen al snel om. Versace ging pas overstag nadat honderden mensen kritische vragen hadden gesteld op hun Facebook-pagina. Uiteindelijk verklaarden meer dan 20 grote bedrijven publiekelijk dat zij het zandstralen in hun toeleveringsketen niet langer toestaan.
Nabestaanden en slachtoffers 'Spectrum' gecompenseerd
Zes jaar na het instorten van kledingfabriek Spectrum hebben nabestaanden en slachtoffers eindelijk volledige financiele compensatie gekregen. In 2005 kwamen 64 arbeiders om en raakten en raakten 80 gewond doordat de fabriek in Bangladesh instortte. Meteen daarna eiste de Schone Kleren Campagne in samenwerking met Bengaalse vakbonden en NGO's compensatie voor de arbeiders. Het compensatiefonds werd opgezet door de internationale vakbondskoepel ITGLWF en Inditex (Zara). Het geld werd bijeengebracht door een aantal betrokken kledingmerken en de BGMEA, de overkoepelende organisatie van kledingfabrikanten in Bangladesh.
PVH (Tommy Hilfiger) ondertekent overeenkomst over veiligheid
De Schone Kleren Campagne werkt al jaren samen met Bengaalse en internationale vakbonden en NGO's aan een structurele aanpak van de (brand)veiligheidsproblemen in de kledingindustrie in Bangladesh. In maart 2012 ondertekende PVH (Tommy Hilfiger, Calvin Klein) als eerste een Memorandum of Understanding en belooft zich hard te maken voor onder andere aanscherping van bouwregelgeving, onafhankelijke fabrieksinspecties en een klachtenprocedure voor werknemers. De Schone Kleren Campagne verwacht dat ook andere merken een handtekening zullen zetten onder dit programma.
Grote kledingmerken erkennen belang leefbaar loon
De Schone Kleren Campagne boekte succes met haar campagne 'Kleren Schoon? Leefbaar Loon!' Een jaar na de lancering organiseerde de Schone Kleren Campagne samen met de Landelijke India Werkgroep in 2010 een rondetafelbijeenkomst over leefbaar loon. Ruim 40 vertegenwoordigers vanuit de modebranche, maatschappelijke organisaties, ministeries en vakbonden waren aanwezig. C&A, M&S Mode, Miss Etam, Prénatal en WE gaven aan het concept leefbaar loon voor kledingarbeiders te ondersteunen. GAP, Next, het Institute for Human Rights and Business, Fair Wear Foundation en de Asia Floor Wage Campaign gaven voorbeelden van stappen die bedrijven kunnen zetten richting een leefbaar loon. Jeansmerk J.C. Rags werd lid van verificatie-initiatief Fair Wear Foundation.
Informatie naar Olympische sporters
Play Fair campagne op de Olympische Spelen (2004 en 2008): in België werden meer dan 92.000 handtekeningen verzameld voor betere arbeidsomstandigheden in de sportkledingindustrie, in Frankrijk meer dan 100.000. In Nederland sprak het NOC*NSF zich publiekelijk uit voor de Play Fair campagne en deelde een door de Schone Kleren Campagne geschreven sporterskit uit aan geselecteerde atleten. De merken Nike, Puma en Adidas traden toe tot een pilotgroep. In juni 2012 maakten lokale vakbonden concrete afspraken met deze merken over vakbondsvrijheid.
Klanten kopen HEMA
Koop de HEMA campagne in Nederland (2007): in amper twee weken werd meer dan een kwart miljoen euro toegezegd door klanten die een stukje van de HEMA wilden kopen als hun lievelingswinkel dan eerlijke kleding zou verkopen. De HEMA werd voor een miljard verkocht, maar de HEMA zegde toch toe te onderzoeken hoe verbeteringen konden worden gemaakt.
Erkenning verantwoordelijkheid
Het principe dat kledingmerken hier medeverantwoordelijk zijn voor de hele keten waarin hun kleding wordt gemaakt (van ontwerp in Amsterdam tot productie in Bangladesh) is geaccepteerd, zowel door bedrijven als door consumenten en overheden.
Meeste bedrijfskleding gekocht bij een FWF-bedrijf
De Fair Wear Foundation is opgericht, een organisatie waarbij bedrijven zich kunnen aansluiten die hun kledingketen structureel willen verbeteren. Hieraan nemen bedrijven, vakbonden en maatschappelijke organisaties deel, zodat alle belangen vertegenwoordigd zijn. De Schone Kleren Campagne in Nederland stond aan de wieg van deze organisatie, die internationaal als een van de meest vooruitstrevende wordt gezien (Nederlandse merken: onder andere Gsus, Expresso en Gaastra). In Nederland wordt 80 procent van de bedrijfskleding inmiddels gekocht bij een Fair Wear Foundation-bedrijf.
Groeiend en invloedrijk internationaal netwerk
Er is een internationaal netwerk ontstaan van meer dan 250 organisaties in zowel consumptie- als productielanden: vakbonden, vrouwengroepen, jongerennetwerken, onderzoeksorganisaties, consumentenorganisaties, fair trade-groepen, enzovoorts. Dit dynamische netwerk verzamelt essentiële expertise, informatie en ervaring, waarop het werk van de Clean Clothes Campaign is gebaseerd. In productielanden zelf gebeurt veel – zo zorgde een maandenlang protest in Thailand er in 2002 voor dat de arbeiders hun achterstallig loon kregen, waarmee ze hun eigen fabriek startten. Deze Solidarity Factory betaalt zichzelf nu een leefbaar loon.
Ontslagen arbeiders teruggenomen
Tussen 2003 en 2005 werden in Oost-Europa 37 vrouwen getraind in arbeidsrecht. In Polen, Roemenië, Servië, Bulgarije, Macedonië en Turkije zijn nu gespecialiseerde onderzoeksters die arbeiders kunnen interviewen en bijstaan. In 2008 werd CCC Polen opgericht. In Turkije is een sterke vrouwengroep opgekomen die in 2008 en 2009 samen met de Clean Clothes Campaign hard gevochten heeft voor het weer aannemen van onterecht ontslagen arbeiders. Met succes, ze hebben de zaak gewonnen! In de afgelopen 23 jaar heeft de CCC vele van zulke urgent appeal zaken opgenomen, waarvan een groot deel een (gedeeltelijke) overwinning voor de arbeiders bracht. Arbeiders rapporteren over het algemeen voorzichtige verbeteringen op het gebied van health and safety.
Groeiende beweging vraagt om schone kleren
Er is steeds meer aandacht voor eerlijke kleding. Steeds meer mensen nemen contact op met CCCs door heel Europa (en steeds meer landen hebben een CCC). Steeds meer mensen willen alleen nog kleren die goed zijn gemaakt. Steeds meer mensen stellen vragen aan bedrijven. Steeds meer pers berichten over ons werk. Steeds meer organisaties sluiten zich aan. Het is nog niet genoeg, maar het wordt steeds meer. Doe mee!