Arbeiders - solidariteit en samenwerking
Alle arbeiders – ongeacht geslacht, leeftijd, land van herkomst, wettelijke status, arbeidsstatus of locatie, of enige andere grond - hebben recht op een goede en veilige werkplek, waar hun basisrechten worden gerespecteerd: het recht zich te organiseren, samen te onderhandelen en een leefbaar loon te verdienen, dat ze in staat stelt een menselijk bestaan te leiden.
Veranderingen kunnen niet gemaakt worden zonder de mensen om wie het gaat: zij weten wat er mis is en wat er verbeterd moet worden. we werken nauw samen met lokale vakbonden en organisaties om informatie te verzamelen en om gezamenlijk strategien uit te zetten voor verbetering. Onderzoek doen we altijd samen met lokale partners, omdat zij het vertrouwen hebben van de arbeiders en we alleen zo horen wat er zich daadwerkelijk op de werkvloer afspeelt.
Wij ontvangen veel verzoeken van kledingarbeiders en hun organisaties om te helpen bij concrete misstanden in kledingfabrieken (‘urgent appeals’). Velen zijn moedig genoeg om dat te doen, ondanks bedreigingen en angst om hun baan te verliezen. De SKC steunt ze in hun strijd voor fundamentele rechten, bijvoorbeeld door druk uit te oefenen op de inkopende kledingmerken en -bedrijven. Wij informeren hen, voeren gesprekken en helpen met constructieve oplossingen, en vragen hen om hun macht als inkoper te gebruiken voor positieve veranderingen. Als de bedrijven hun verantwoordelijkheid niet nemen, kunnen we een wereldwijd publiek mobiliseren om de eisen van de arbeiders kracht bij te zetten - bijvoorbeeld via het ondertekenen van petities. Door deze 'urgent appeals' staan we altijd met één been op de werkvloer. Internationaal hebben we al meer dan 300 zaken opgenomen. De druk die we zo opbouwden leidde vaak tot concrete verbetering.
De communicatie richtlijnen die wij hanteren bij urgent appeals vind je hier.